Castlefolk FRPG

A játék, egy elképzelt Ír városkában, Castlefolk-ban zajlik halandók és más kitalált lények között...
 
HomeHome  Gy.I.K.Gy.I.K.  RegisztrációRegisztráció  BelépésBelépés  
Belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
Automatikus bejelentkezés: 
:: Elfelejtettem a jelszavam!
Gyorslinkek
Latest topics
» Előtörténet SABLON
Pént. Júl. 11, 2014 9:21 am by Leprikón

» Vámpírok
Szer. Nov. 06, 2013 3:53 am by Isabel Shelley

» Álomjárók
Szomb. Szept. 14, 2013 7:59 pm by David Authier

» Szabályzat
Vas. Aug. 11, 2013 5:09 am by Leprikón

» Mentalisták
Vas. Jún. 02, 2013 3:05 am by Leprikón

» Vérfarkasok
Kedd Május 21, 2013 3:54 am by Catherine Glennfolk

» Hasznos tudnivalók Írországról
Hétf. Jan. 21, 2013 11:48 am by Leprikón

» Castlefolk képekben
Csüt. Jan. 17, 2013 10:31 am by Leprikón

» NJK listák
Hétf. Dec. 31, 2012 2:14 am by Leprikón

Hirdetések

Hirdetések kihelyezésével kapcsolatban az alábbi e-mail címen lehet érdeklődni:
info.castlefolk@gmail.com


free forumShare | 
 

 Szabályzat

Go down 
SzerzőÜzenet
Leprikón
Admin
avatar


TémanyitásTárgy: Szabályzat   Vas. Aug. 11, 2013 5:09 am

SZABÁLYOK ÉS TUDNIVALÓK
(gyors keresés a szabályzaton belül: CTRL+F vagy F3 paranccsal)


A SZABÁLYOK ÉS TUDNIVALÓK elolvasása KÖTELEZŐ, a REGISZTRÁCIÓ ELŐTT!
Azzal, hogy regisztrálsz a fórumra, elfogadod az alább leírtakat, és minden hozzászólásodban törekszel annak betartására.
Tartalom

I. Közlemények

I. 1. Közlemény: Regisztráció előtti fontos tudnivalók (regisztrációs név, avatar, adatlap)
I. 2. Közlemény: Nyilatkozat
I. 3. Közlemény: Szavak és rövidítések
I. 4. Közlemény: Gyakran Ismételt Kérdések
I. 5. Közlemény: Felhasználói szintek és csoportok
- Adminisztrátor(ok)
- Moderátorok, helyetteseik
- Felhasználók, olvasók1. Regisztráció előtti fontos tudnivalók
(regisztrációs név, avatár, adatlap)

Kedves leendő Játékosaink!

A szükséges, kötelezően kitöltendők:

 • felhasználónév
 • e-mail cím
 • jelszó
 • születésnap
 • tartózkodási hely
 • foglalkozás
 • karakterleírás


Regisztrációkor a választott felhasználónevetek a karakter neve is lesz egyben. Utólag már nem lesz lehetőségetek módosítani. A névnek legalább 1 keresztnévből (személynév), és legalább 1 családnévből kell állnia és igazodjon a karakter kultúrájához (angol nyelvterületnek megfelelően a keresztnév mögé kerül a családnév). Ne regisztráljatok tehát: norbi21, Borhelyes Brikfic, Vasorrú Bába, Giling Galang, stb. neveket. Az ilyen regisztrációs neveket ellenőrzés nélkül töröljük.

A nevek módosításához csak az adminisztrátornak van joga. Az ilyen irányú kéréseiteket személyesen, vagy egy moderátor tolmácsolásában tehetitek meg.
Ezzel kapcsolatban privát üzenetben vagy a fórum e-mail címén (info.castlefolk@gmail.com) keressétek az illetékeseket.
Fontos! Amint a név módosítása megtörtént, azt követően már a módosított névvel kell bejelentkezni, az eddig használt jelszavaddal, mivel azt nem érinti a változás.
A karakter aktiválása után lehet csak a játéktéren megjelenni a karakterrel. Ekkor a karakter neve barnáról fehérre vált.

Az adatlap kitöltése már a regisztráció folyamán szükséges.
A kötelezően kitöltendők nem a játékossal, hanem a megalkotni kívánt karakterrel kapcsolatosak, kérjük, a szerint töltsétek ki a mezőket.
Ezeket a mezőket kötelező és szükséges kitölteni.
Azonban pontosítani, tovább részletezni a regisztráció után is tudjátok.

Az adatlap kitöltésekor minden esetben hiteles e-mailcímet adjatok meg. Amennyiben multikkal is rendelkeztek, abban az esetben legalább az egyik adatlapon olyan e-mailcímnek kell szerepelnie, amelyiknél szükség esetén elérhetőek legyetek e-mailben is.Avatar


Méretek: pontosan 150x200 (150 pixel széles és 200 pixel magas). Sem kisebb, sem nagyobb nem lehet a kép mérete.

További követelmény:

 • fényképnek minősülő legyen (nem lehet rajz, digitális rajz, de lehet digitalizált fénykép minőségűnél jobb minőségben megjelenő kép, amennyiben a feltöltés nem ütközik semmilyen más akadállyal.)
 • a fénykép legyen éles, jó minőségű, felismerhető, emberi arcot ábrázoljon (portré).
 • szigorúan TILOS a pornográf tartalmú kép feltöltése! Amennyiben valaki mégis ilyen képet töltene fel, azonnal töltésre, és tiltásra kerül.
 • a kép nem tartalmazhat írást, reklámot, vízjelet, márkajelzést, nem lehet mozgókép, banner. Mindenképpen fénykép legyen, ebből adódóan a stílusa nem lehet fantasy, manga, képregény, anime, és állatokat ábrázoló sem.


Amennyiben valaki mégis a szabályoknak nem megfelelő képet töltene fel avatárnak, annak képét egy másikra cseréljük, komolyabb szabálysértés esetén pedig felhasználója töltésre, és IP-címe tiltásra kerül.

További kritériumok:

 • egy adott személy (továbbiakban: modell) képe csak egy karakternél szerepelhet. Kivételt képez ez alól az az eset, mikor a képet használó játékos engedélyt ad arra, hogy más is használhassa az általa kiválasztott modellről készült bármilyen beállítású képet. Az ilyen engedélyeket szükséges egy érintett moderátor és az adminisztrátor felé is jelezni. (Jó példa erre az ikrek esete.)
 • játékos nem kötelezhető arra, hogy másik játékos érdekében - beleértve a moderátor karaktereket - megváljon karaktere képétől, amennyiben már aktívan játszik vele a fórumon.
 • az inaktív karakterektől a képek nem elvehetőek, de a képeiket felhasználhatják más játékosok is. Az ilyen esetekben az új karakter játékosa automatikusan beleegyezik abba, hogy ha aktiválják a régebben regisztrált karaktert, a képe a korábbi használó birtokába kerül.
 • képeket nem lehet stoppolni, vagyis azzal a céllal nem lehet karaktert létrehozni, hogy egy adott képet lefoglaljanak a játékosok saját maguknak.
 • a játékosok csak indokolt esetben cserélhetik le karaktereik képét. Az ilyen eset indoklását minden esetben elsődlegesen a csoport moderátora felé szükséges jelezni.
 • azok a karakterek, melyeknek faja nem vagy csak lassan öregedik, csak különösen indokolt esetben cserélhetik le karaktereik képét. Ilyen indok lehet, hogy ugyanannak a modellnek a képét szeretnék avatárképként használni. De nagyon kivételes esetben választhatja másik modell képét is.
 • egy játékos egy játékévében maximálisan háromszor cserélheti le karaktere képét, amennyiben engedélyt kapott rá a moderátorok egyikétől. Minden más a karakterét érintő képet linkelhet az előtörténetében.2. Nyilatkozat


Mi, a Castlefolk fórumos szerepjáték (továbbiakban: fórum) moderátori és adminisztrációs csoportja (továbbiakban: Staff) szükségesnek érezzük leszögezni az alábbiakat:

Az oldal azzal a céllal jött létre, hogy hasonló érdeklődésű személyek közös szövegkörnyezet révén jól érezzék magukat. Ezt egy fórumos szerepjáték (továbbiakban: Játék) keretein belül teszik, mely játékban kizárólag azon személyek vehetnek részt, akik a regisztrációval nyilatkoztak arról, hogy tizennyolc évesek már elmúltak. Senkit sem áll módunkban ellenőrizni, ezért megbízunk abban, hogy valós életkorotok alapján fogadjátok el a felhasználói feltételeket.

Az oldalon megjelenő írások tartalmazhatnak olyan felnőtt témákat, amelyek sérthetik némely olvasó erkölcsi felfogását, és akár vallási nézeteit is.

A fórumot létrehozó és fenntartó csoport tagjai nem vállalnak semmiféle felelősséget a résztvevők (továbbiakban: Játékosok és Olvasók, együttesen: fórumozók) hozzászólásaiban megjelenő szövegek semminemű részéért, egyetlen szóért sem. Ennek tudatában mindenki a saját felelősségére olvashat és játszhat a fórumon. Azzal, hogy vendégként, vagy az oldalon és/vagy felhasználóként regisztrálsz, elfogadod az itt (vagy az oldal más részein közzétett, az itt megjelenítettekkel nem ütköző, hanem azokat kiegészítő) szabályokat.

A játék bizonyos mértékben a valós világra épül, ezért a valós világ szabályai érvényesek a játék folyamán megformált karakterekre. A valós világból vett eseményeket a játékba átültethetik mind a Staff tagok, mind pedig Játékosok. A Játékban történő eseményekkel, valamint a valóságban ismeretes személyekkel való hasonlóság a megszemélyesített karakterekben csupán a véletlen vagy a fantázia műve.

A játékosok játéktéren (továbbiakban: IC – Játéktéren Belül) tett kijelentései az általuk megszemélyesített karakterek kijelentései, ezért nem feltétlen függnek össze a saját véleményükkel.
Ebből adódóan kérünk minden jelenlévőt (IC fórumokon résztvevő Játékosokat és Out of Character - játéktéren kívüli - fórumokon társalgókat), hogy a játék közben tett megjegyzéseket függetlenítsék a játékos személyektől, az IC események miatt történő OC vitákat mellőzzék az OC területeken is.
Ha mégis bárminemű vita alakulna ki két fél között, szükség esetén a fórum moderátoraival egyeztethetnek az érintett kérdéskörben.

Arra kérünk minden fórumozót, hogy a netikett és a szerepjáték írott, valamint íratlan szabályainak betartására minden pillanatban törekedjenek (mint az élet minden területén, itt is érvényes a mondás, mely szerint: „A törvény nem ismerete, nem mentesít a felelősségre vonás alól.”). A bajkeverő fórumozókat a lehető legegyszerűbb módon, sárgalap felmutatása nélkül, tiltólistára helyezzük, függetlenül attól, hogy mit tett, vagy mit szándékozott tenni a fórum érdekében.

Kérünk mindenkit, hogy a fentiek ismeretében használja a fórumot.

Kellemes olvasgatást és jó játékot kívánva:

A Staff csoport3. Szavak és rövidítések


 • Adminisztrátor (admin): a fórumot üzemeltető és karbantartó személy, egyben a moderátorok főnöke. Megkülönböztető színe a piros.
 • Moderátor-vezető: egy, az adminisztrátor által megbízott személy, aki a kisebb jogkörökkel bír, mint az adminisztrátor, ám nagyobbakkal, mint a moderátorok. Feladata a moderátorok munkájának felügyelete, és az adminisztrátor helyettesítése.
  Megkülönböztető színe a narancssárga.
  Hasonló jelentéstartalommal bíró szavak: kisadmin.
 • Moderátor: az egyes csoportokat vezető és fórumrészeket felügyelő személy. Közvetlen felettese a moderátor-vezető, annak hiányában az adminisztrátor.
  Megkülönböztető színe a lila.
  Egyes fajok esetében: Ős, Alfa, Mentor, Álommester.
  Hasonló jelentéstartalommal bíró szavak: csoportvezető.
 • Moderátor-helyettes: a moderátor munkáját segítő személy, aki a megfelelő csoport moderátorának a távollétében felügyeli, hogy minden a szabályoknak megfelelően történjen. Kijelölése után a csoporttagokat a moderátor tájékoztatja.
  Teljes moderátori jogkörrel nem bír.
  Általában adott csoportot, ez által adott játékokat felügyel, munkájáról jelentést tesz mind az adminisztrátornak, mind moderátorának. Jelezheti a játékosok felé is, ha azok hibát vétettek, ám szankciókhoz nem folyamodhat. Megkülönböztető színe a kék.
  Hasonló jelentéstartalommal bíró szavak: kismod.
 • Staff: az a felhasználói csoport, mely az egyes csoportokat, az oldalt és szabályokat létrehozta, alakítja. Mindenkori tagja az adminisztrátor, valamint az általa megválasztott aktuális moderátor-vezető és aktuális moderátorok.
 • Szerepjáték (rpg – role playing game): a játékosok egy elképzelt világban, egy maguk alkotta karaktert személyesítenek meg.
  Az elképzelt világ alapjait az admin határozza meg, a moderátorok és a mesélő pedig ennek az elképelt világnak a szabályai szerint jelenítik meg az eseményeket, a játékosok pedig az általuk alkotott karakter jelleme alapján határozzák, alakítják, formálják a játékokat, az elképzelt világ szabályait követve.
 • Mesélő: a történet fonalát alakító, egyes játékok hátterét szolgáló játékos. Jelen fórum esetében ez nem egy adott személy, hanem egy olyan, a játék színesítését szolgáló felhasználói név, mely alatt bármelyik Staff tag állhat.
  Hasonló szavak: Kalandmester (KM)
 • Játékos (user, felhasználó): az a személy, aki rendelkezik játékos karakterrel a játéktéren. A játékos az a létező személy, aki egy (vagy akár több) regisztrált felhasználói név (játszott karakter) mögött van.
 • Játéktéren (IC – in character): úgy cselekszik a játékos a játéktéren, ahogy azt az általa játszott/megalkotott karakter tenné.
 • Játéktéren kívül (OC, OOC – Out of Character): a játékos nem a karakter nevében cselekszik, nyilvánul meg ebben az esetben.
  Egyes esetekben ez előfordulhat a játéktéren is, amely minden esetben szankciókkal jár.
 • JK (Játékos Karakter, PC – Player Character): az oldalon, egy játékos által irányított karakter.
  Egyes esetekben (előzetes engedéllyel) átruházhatja más játékos irányítása alá, ez alatt az időszak alatt, a karakter kezelhető NJK-ként, ám a játékos karakterek halálára vonatkozó szabályok továbbra is érvényesek lesznek rá nézve.
 • NJK (Nem Játékos Karakter, NPC – Non-Player Character): olyan karakterek, akik részei a játéknak, a megalkotott világnak és IC kapcsolatba lépnek adott játékosokkal, bevonódnak egy-egy játékba. Szerepük a játékok színesítését hívatott szolgálni. pl. pincérek, postás, taxisofőr, stb.
  Ilyeneket bárki irányíthat, bárki hozhat be újabbakat, ám a világrengető, városfelforgató NJK beírása előtt egyeztessetek a moderátorokkal.
 • SzNJK (Személyes Nem Játékos Karakter): az NJK egy speciális változatát jelenti. Minden olyan karakter, amit az adott játékos, karakterének előtörténetében részletesebb jellemzéssel taglal. pl.: családtag, testőr, vagy akár házi kedvenc stb., vagy pedig szerves részét képezi a karakter életének.
  Ezeket a karaktereket elsősorban csak az adott játékos irányíthatja. Lehetőség van arra, hogy egy-egy játék erejéig külön kérésre átruházásra kerüljön. Ilyenkor az SzNJK létrehozójának iránymutatásai a mérvadóak.
 • CsNJK (Csoportok Nem Játékos Karaktere): ezeket az NJK-kat az adott csoportok tagjai irányíthatják csak. Irányításuk ideiglenes átengedése más csoportok tagjainak, vagy halandók számára csak és kizárólag a mindenkori moderátor jogköre.
  Minden csoportnak 5 állandó ilyen karakter engedélyezett.
 • Privát üzenet (pm, pü): Az oldalon belül küldhető üzenet, melyet csak a küldő és a fogadó felhasználók láthatnak. Általában levelezésre felhasznált felület, de privát játékokra is szokták használni.
  Fontos! A privát üzeneteket tartalmazó mappa maximális mérete minden mappa estében 100 db levélnek felel meg, melyből új üzenet érkezése esetén a legutolsó mindig automatikusan, kérdezés nélkül törlődik. Az így eltűnő leveleket sehogy sem áll módunkban pótolni.
  Ezzel kapcsolatos reklamációkat nem tudunk elfogadni!
 • Hozzászólás (hsz): olyan szövegegység, melyben a játékos egy cselekményrészt leír. Terjedelmi elvárás IC:
  Minimum fél A/4-es oldalnyi szöveg Times New Roman stílusban 12-es betűméretével, normál formázással, (ez azt jelenti, hogy feltéve a fórumra, a hozzászólás legalább a kép aljáig ér).
  Maximuma a fórum által engedélyezett karaktermennyiség. A hosszabb szövegeket az olvashatóság érdekében érdemes sorkihagyásokkal tördelni.
  OC nincs ilyen megkötés.

  Hasonló szavak még: reag, post
 • Multi: Egy felhasználó által megszemélyesített (játszott) karakterek összessége.
 • TÁP (VP): Általában olyan hozzászólásokat (cselekedet) szoktunk ezzel a szóval megjelölni, amik elrugaszkodnak a képzeletbeli realitás talajától. Az ilyen hozzászólásokat általában a moderátorok törölni szokták.
  Ide tartoznak azok a hozzászólások is, melyben az adott karakter, aktuális szintjét meghaladó cselekedetet tesz, vagy nyilvánul meg. Az ilyen hozzászólások felülbírálata a moderátorok jogköre.
  Halandó esetében ez a játéktéren rá vonatkozó szabály átlépését jelenti.
  Használatos még: Vér Panna, Vér Pisti, vagyis arra a személyre, aki gyakran ír TÁP hozzászólásokat.4. Gyakran Ismételt Kérdések
- amikre a fórumba alapból beépített GyIK nem válaszolt -


 • Szabályzat elolvasása után sem érthető valami
  Kérdezz! Ne menjen el azért a kedved a játéktól, mert valami nem világos elsőre.
  Mi sem vagyunk tökéletesek, mi is tévedhetünk, éppen ezért, ha nem értesz valamit, vagy, ha egy szabályt ködösnek érzel, akkor kérdezz a fórumon erre kijelölt területen, vagy az egyik moderátortól privát üzenetben (rövidítve: PM-ben).
 • Szerepjáték jelentése
  Egy olyan játék, melyben játékosok (rövidítve: JK, PC), általában egy asztalt körül ülve, egy Mesélőnek nevezett személy irányítása alatt, a karaktereik karakterlapjának (vagy adatlapjának) kitöltését követően, egy szabálykönyv alapján, dobókockák segítségével, általában verbális kommunikációval egymás tudtára hozva elképzeléseiket, egy fantázia szülte játékot játszanak.
 • FRPG rövidítés jelentése
  Fórum alapú szerepjáték (forum role playing game - FRPG), vagyis egy olyan szerepjáték, mely fórumos környezetben folyik.
  A magyar rövidítést nem szokás használni, ezt kérik az OOC fórumokon is elkerülni!
 • Szerepem a játékban – játékos és karakter
  A játéktéren egy karaktert megformáló játékos. A karakter a valóságban nem létező, fiktív, amelyet a játékos irányít.
  FONTOS! A karakterünk nevével történjen a regisztráció, és az adatlapra a vele kapcsolatos információk kerüljenek fel. Ilyen tekintetben olyan - általában halandó - karaktert hozol, amilyet szeretnél, egészen addig, míg az nem sérti a szabályokat, vagy azt nem minősítik a moderátorok (ill. felettük álló személyek) nem megfelelőnek.
 • Fórumos szerepjáték működése (frpg)
  Ezen a fórumon általában mesélő nélküli játékok folynak, melyben a történetet a játékosok maguk együttesen alakítanak egy általuk meghatározott (vagy a játék folyamán kialakuló) reagsorrendben szőnek közösen.
 • Reagírási szabályok
  Minden kezdő játékosnak azt javasoljuk, hogy törekedjen az alábbi formulák használatához, mert így könnyebben érthetővé válnak reagjai. Mint azt később megfigyelhetitek, a tapasztalt játékosok már gyakran eltérnek a teljes formulától, de még ők is igyekeznek a lényegi részeket betartani.
  Mivel mindenkinek eltérő stílusa lehet, ezért senkire se kívánjuk ráerőszakolni az alább következő jelek használatát. Ezért kérünk mindenkit, hogy amennyiben ettől eltérne, úgy az esetleges problémák elkerülése érdekében figyeljen oda arra, hogy tisztán érthetően elkülönüljenek reagjaiban a cselekvések, a gondolatok, és amit beszéddel kíván közölni másokkal.

  Ha egy karakter cselekszik, akkor azt általában két csillag közé tesszük, a következőképpen:
  *Maria óvatosan megkerülte az asztalt, nehogy felébressze az ágy párnái között szunnyadó kedvesét.* vagy:  
  *A férfi villámgyorsan fegyvere után kapott, hogy lepuffanthassa ellenfelét.*


  Ha egy karakter elgondolkodik valamin, két hullámos kötőjel közé tesszük az alábbiak szerint:
  ~ Azt hittem, hogy nem fog a fegyvere után kapni ~ gondolta Jack.

  Ha társalkodunk egymással, kötőjelet teszünk a beszéd elé.
  1) - Várj! Ne, menj még! - * Nyúlt a férfi Maria után, de nem érte el. * - Azt hittem, maradsz még!
  2) - Várj! Ne, menj még! - nyúlt a férfi Maria után, de nem érte el. - Azt hittem, maradsz még!
  3) - Várj! Ne, menj még - nyúlt a férfi Maria után, de nem érte el.
    - Azt hittem, maradsz még!


  Hozzászólások stílusa – karakter személyében írás
  Mind E/3-ban, mind E/1-ben elfogadott a reagírás. Hogy ezen belül milyen stílust használtok, azt rátok bízzuk (jó ízlés határain belül).

  Kerüljétek a pár soros hozzászólásokat! Használjátok kreativitásotokat a játék során!

  Közös játék során a másik játékos felé történő megnyilvánulás
  Bármilyen cselekedetet szeretnél véghezvinni, ami a másik játékos karakterére is hatással van, azt lehetőség szerint feltételes módban írd le. Ne irányítsd a másik karaktert, ezt nem teheted meg!
  A hosszabb ideje együtt játszó játékosoknál, illetve egyes esetekben előfordulhat, hogy a másik karakterét mozgatták. Ez minden esetben előzetes egyeztetéssel történik a játékosok között, annak beleegyezésével, hozzájárulásával. Ha mégsem tetszik a játékosnak az, ahogy a társa irányította az eseményeket, akkor a saját reagjában írja le a karakterének megfelelően az eseményt.
 • IC hozzászólásokban tiltott
  Tilos a hozzászólásokba képeket, linkeket, emotikonokat és egyedi színeket használni, beletenni. FIGYELEM! Ugyanez érvényes az aláírásokra is, mivel technikailag az az IC hozzászólás része! A hozzászólásokkal kapcsolatban további információkat találhatsz a szabályzatban.
 • Több karakter vitele – „multi”
  Habár alapesetben nem kívánjuk ellenőrizni, de egy felhasználó összesen 3 (azaz három) karakterével lehet egyszerre aktív, függetlenül attól, hogy ez idáig mennyit regisztrált a fórumon.
  Figyelem! Ha egy új karaktert regisztrálsz a korábbiak inaktiválása előtt, akkor könnyen előfordulhat, hogy olyan karaktered kerül kérdezés nélkül inaktiválásra, amelyikkel játszanál, ezért az ilyen esetek elkerülése végett érdemes az adminisztrátor felé jelezned, ha egy új karaktert szeretnél regisztrálni a fórumra.
 • Vihető játékszálak száma
  CASTLEFOLK - IC alá tartozó helyszíneken 3 szál vihető egyszerre.
  (Kivételt képeznek azon ritka esetek, amikor egy játékos mindhárom szálával aktív, és szeretne még egy szálon aktívan játszani. Ekkor a moderátorok valamelyike engedélyezheti számára a plusz szál vitelét, de ez a szál nem mehet a többi játéka rovására. A plusz egy szál engedélyezése az adott alkalomra vonatkozik, nem állandó jellegű.)
  CSOPORTOK - IC alatt a csoportok saját belső játékterei kaptak helyet. Minden csoportban levő karakternek joga van élni bármikor a belső játéktér használatával, függetlenül attól, hogy hány játéka fut a fenti játéktéren. Egy szálon tehát nyugodtan játszhattok a csoportotok belső játékterén.
  (Azért itt is kérünk titeket arra, hogy lehetőleg ne vállaljátok túl magatokat!)
  KALANDOK egy speciális topik, ahol nem fut mindig játék. Ha van aktuális kalandjáték, bárki bekapcsolódhat. Ez is egy plusz szálat jelent.
  Ez az egyetlen olyan topik, ahol játszhattok azzal is, akivel amúgy már van egy futó szálatok valahol, mivel az itt zajló játékok nem feltétlenül képezik a jelen szerves részét.
  (A "túlvállalás" veszélyét itt is mérlegeljétek.)

  Mind a játékos előnyére, mind pedig akár (pl. szankciók esetén) hátrányára is lehet eltérés az egyes játékosok esetében. Az ilyen eltérések engedélyezéséről dönteni, mindig az aktuális moderátoroknak és a mindenkori adminnak van lehetősége, a játékos önhatalmúan nem kezdhet negyedik szálba egyetlen karakterével sem.
 • Párhuzamos játékszálak
  Játéktérre és csoport játéktérre vonatkozóan:ha már játszol valamelyik karakterrel, addig nem kezdhetsz vele új játékba, amíg az adott játékot nem zártad le vele.
  Egy topikban egyszerre csak egy játékot vihetsz párhuzamosan. Új játékba az adott topikban csak akkor kezdhetsz, ha az aktuálisan folyót lezártad.
  Egyetlen kivételt képez a kaland topik: itt játékba kezdhetsz bárkivel, még akkor is, ha éppen van az illetővel a fő játéktéren vagy a csoportjátéktéren játékod.
 • Karakter halála
  Abban az esetben, ha a karaktered valamilyen módon életét veszti, és már tagja voltál egy csoportnak, ezáltal rendelkezel már egy adott szinttel, kérheted a moderátorodtól, hogy olyan karaktert indíthass, ami ugyan azon vagy közeli szinten áll. Természetesen ehhez szükséged lesz egy megfelelő előtörténetre is.

  JÁTÉKOS KARAKTERT ÖLNI SZIGORÚAN TILOS!
  Hogy milyen szituációkba keveredik a karaktered, azt neked saját szíved joga eldönteni.
  Ha az adott szituáció a karakter halálához kell, hogy vezessen, akkor azt csak te, a karaktered tulajdonosa írhatod le, véglegesítheted. (Kivételt képeznek ez alól az adminisztrátor döntése alapján kiiktatott, huzamosabb ideje inaktív, eredetileg játékos karakterek.)
  Vagyis: játékostársad nem írhat le olyan szituációt, melyben egyértelműen meghal a karaktered. (Kivételt képez ez alól az olyan játék, melynél előre jelzi a játékos a moderátorok felé egy erre a célra kijelölt fórumrészen azt a szándékát, hogy nem kívánja életben hagyni a karakterét.)
 • Karakter inaktiválása, törlése
  Amennyiben az adott karakter már megjelent a játéktéren, nem törlésre, hanem inaktiválásra kerül. Az inaktiválás csak külön kérésre történik.
  A következő topikban szükséges jelezni, az inaktiválásra szánt karakterrel:
  Castlefolk FRPG :: ÁLTALÁNOS DOLGOK - OOC :: HIBAJELENTÉSEK, JAVASLATOK
  A karakter inaktiválását a szín ismételt változása jelzi: fehérről barnára vált a karakter neve (az inaktív karakterek megkülönböztető színe a barna).


5. Felhasználói szintek és csoportok

Adminisztrátor
Az Adminisztrátor a fórum hierarchiájában a legmagasabb rangú, teljes jogkörrel bíró, felhasználó, ő üzemelteti és tartja karban a fórumot. Az egész fórumhoz hozzáférhet és módosíthatja (jogosultságokat adhat, letilthat felhasználókat, csoportokat hozhat létre, stb.). Ezenfelül nem kötelessége, de bármelyik fórumrészt, témát moderálhatja, törölhet és szerkeszthet hozzászólásokat. Az adminisztrátori eszközöket átruházhatja, kiterjesztheti más játékosra is (ezt a személyt általában kisadminnak is nevezzük).
Adminisztrátorhoz fordulni a következőkkel lehet: oldal hibájának észlelése, vagy az oldallal kapcsolatos kérdésük, észrevételük van. Ez megtehető a hibajelentés topikban is.
Megkülönböztető színe a piros.

Moderátorok
Különleges jogosultságokkal rendelkező felhasználók, akiknek feladata, hogy figyelemmel kövessék a fórumok működését. Bármely hozzászólás szerkesztése vagy törlése jogukban áll.
Moderátorokhoz fordulni lehet: hozzászólások módosításában a moderátor az illetékes. Amennyiben nem tartozol karaktereddel csoportba, érdemes az éppen online lévő moderátorhoz fordulni (pm-et írni), illetve egy tetszőlegesen kiválasztott moderátornak pm-ben jelezni.
Megkülönböztető színük a lila.

Moderátorok feladatai, hatáskörei


 • minden olyan szabály betartása és betartatása, mely felett nem csak az adminisztrátor rendelkezik teljes jogkörrel
 • olyan szabálysértések jelentése az adminisztrátor felé, mely rendelkezési jogkörébe nem tartozik bele.
 • fórum rá eső részét rendben tartsa, mely a vonatkozó játékok nyomon követését is igényeli.
 • frissen regisztrált karakterek adatlapjának-, előtörténetének követése,
 • játék szabályaiba ütköző karakterleírások, nevek, foglalkozások, helyszínek, stb. jelzése az adott felhasználó irányába, figyelmének felhívása a profiljának, előtörténetének megváltoztatására.
  Mindezt jelenti egyúttal az adminisztrátor felé is, annak távollétében a helyettese felé.
 • moderátor a saját hatásköre alá tartozó (csoport) területeken rendelkezik az új topik nyitásának lehetőségével.


Moderálási joggal rendelkezik:

 • játék szabályzatában, és annak kiegészítéseiben
 • fajleírásokban, városleírásban stb. ütköző hozzászólások
 • a logikát nem követő,
 • a játéketikát, a netikettet,
 • az “egysorosnak” minősülő,
 • a VP-reagok
  felülvizsgálatát is magába foglalja.


Moderálás menete
Mindezek miatt, rendelkezik a reagok szerkesztési és törlési jogával.
Minden esetben, a beavatkozást indokolnia kell a moderálást igénylő hozzászólás tulajdonosának (a játékosnak).
Az ilyen moderálás általában indoklást tartalmazó levél (pm) megírásával kezdődik, melyben szerepelnie kell:

 • az eredeti, idézett hozzászólásnak.
 • a törlés (és/vagy szerkesztés) indoklásának
 • hol ejtette a hibát.


Az ilyen levelekre is vonatkoznak a netikett szabályai, ezért kívánatos a hivatalos szövegformátum használata.
A moderálást minden kirívó esetben jelenteni kell az adminisztrátor, és az érintett moderátorok felé, a játékosnak kiküldött privát üzenet megfelelő fórumrészre történő bemásolásával, időpontozással.

Levelezések
Minden, a felhasználónak moderátorként küldött levelet, és a felhasználó válaszát egy - csak a Staff számára látható kategórián belül megjelenő - topikban kötelesek közzétenni, az esetleges félreértések elkerülése végett.
Ezzel, az adminisztrátor és a moderátorok az intézkedéssel kapcsolatos kérdéséket közösen megvitatva, egységesítik döntésüket.
Ugyanez a topik használható arra, hogy a bizonytalan kérdéseket megtárgyalják a moderátorok. Az ilyen ügyekben mindig a szabályzatban foglaltak, vitás esetben az adminisztrátor döntései a mérvadóak.

Topikokra vonatkozó moderálási jogai
Bármely moderátor egyéb rendelkezésig bármelyik fórumrészt moderálhatja, így a Castlefolk játékterén belül és kívül IC és OOC topikokban (pl. Chat, Újságok, Előtörténetek, Mesélői topikok) létrehozott hozzászólásokat egyaránt moderálhatja.

Egyéb rendelkezésig a Mentalisták csoportjának moderátori tisztségét betöltő személy fő hatásköre alá tartozó topikok:

 • Castlefolk Sportcentrum,
 • Dokkok és a part,
 • Főtér és sétálóutcák

Egyéb rendelkezésig Vérfarkasok csoportjának moderátori tisztségét betöltő személy fő hatásköre alá tartozó topikok:

 • Fent a hegyekben,
 • Környező erdőségek és a kastélyhoz vezető út,
 • Glennfolk Természettudományi Egyetem és Kollégium

Egyéb rendelkezésig a Vámpírok csoportjának moderátori tisztségét betöltő személy fő hatásköre alá tartozó topikok:

 • Tristan Wellness & SPA Hotel *****,
 • Celtic Nymphs’ Club,
 • Bevásárlóközpont és üzleti negyed  

Egyéb rendelkezésig az Álomjárók csoportjának moderátori tisztségét betöltő személy fő hatásköre alá tartozó topikok (jelenleg ez a csoport inaktív):

 • Pillangókert és Glennfolk Arborétum,
 • Mézédes Álmok Alvásklinika és Rehabilitációs Központ,
 • Bálterem


Mindez nem jelenti azt, hogy ne moderálhatna ott másik moderátor.

Csoportfórumra kerülő hozzászólásokat moderálni csak az adott fórum moderátorának van joga. Kivéve: adminisztrátor.

Egyéb hozzászólások moderálása
Saját moderátorhoz vagy a másik játékos moderátorához fordulhat, ha saját hsz-ét szeretné moderáltatni, ha nincs csoportban, akkor bármelyik moderátorhoz.


A moderátorok elsősorban a mindenkori moderátor-vezető felé (amennyiben van ilyen), másodsorban az adminisztrátor felé nyithatnak problémájukkal, akár személyes üzenetben, akár Staff belső topikban.

Szavazás-kiírási lehetőségével csak az adminisztrátor engedélyével élhet, ha bármilyen témában szavazást indítana.

Jelentkezés moderátornak
moderátori csoportba jelentkezni nem lehet, csak felkérésre kerülnek be a felhasználók.
jelentkezni akkor lehetséges, ha erre az adminisztrátor egyértelmű kiírást tesz ki, a következő topikban: Castlefolk FRPG :: ÁLTALÁNOS DOLGOK - OOC :: HÍREK - Közlemények

Arról, hogy ki léphet moderátori pozícióba - figyelembe véve a játékosok igényeit, és a jelentkezők képességeit - az adminisztrátor joga dönteni.

A moderátorok nem többek moderátoroknál. Nincs különleges beleszólásuk, erősebb szavazati joguk, döntő erejű szavuk a játék fejlesztésével, vagy bármely, az oldalhoz fűződő döntéssel kapcsolatban. Véleményük súlya egyenértékű bármelyik játékoséval, aki felszólal a Hibajelentések és javaslatok fórumrészen belül szereplő, javaslatokkal foglalkozó témában.

Szankciók, korlátozások:

 • az a moderátor, amelyik túl gyakran engedélyez avatar cserét, szankcionálható.
 • az a moderátor, amelyik hozamosabb ideig elhanyagolja feladatait, vagy azt tapasztaljuk, hogy a tanácsok helyett fölényesen parancsolgat a fórumozóknak, és/vagy moderátori jogaival visszaél, azt a Staff közös döntése alapján megfoszthatják rangjától. Vitás esetben az adminisztrátor joga felette ítélkezni.


Moderátor-helyettesek (kismod)
Azok a játékosok, akik a moderátor távollétében helyettesítik az adott moderátort, kiválasztása az adott moderátor döntése.

A moderátorok nem kötelezhetőek arra, hogy helyettest jelöljenek ki saját maguk számára.

Moderátor-helyettes csak az a személy lehet, aki megfelelően ismeri a fajleírást ahhoz, hogy a saját faját érintő vitatható hozzászólások kérdéseiben érdemi megállapításokat tegyen.

Az egyes moderátorok huzamosabb távollétében az adminisztrátor dönthet a helyettesítéssel kapcsolatos ügyekben.

Moderátor-helyettes feladata

 • helyettesített moderátornak jelezze a problémás hozzászólásokat,
 • javaslatot tegyen a játékosnak a hibák kiküszöbölésére.
  Ilyen esetekben az eredeti hozzászólás a fórumon marad, míg azt az érintett moderátor vagy az adminisztrátor által nem kerül törlésre.


A moderátor-helyettes saját moderátora távollétében a következőkre jogosult:
- vitás ügyekben fordulhat más érintett moderátorok, kirívó esetben a moderátorok vezetője, majd az adminisztrátor felé.
Az ilyen ügyeket privát üzenetben szükséges elküldeni, melyek minden esetben fel kell, hogy kerüljenek a Staff belső fórumainak egyikére.

Nem rendelkezik:

 • nem számít Staff tagnak.
 • nem rendelkezik a hozzászólások szerkesztési és törlési jogával.
 • nincs joga egyedileg elbírálni hozzászólásokat, viszont kötelessége jelenteni felettese felé a logikát nem követő, a játéketikát, a netikettet, az “egysorosnak” minősülő, valamint a VP reagokat is.


Amennyiben a moderátor-helyettes nem felel meg az elvárásoknak, az őt kiválasztó moderátoron kívül, panasz esetén az adminisztrátor is leválthatja.


Csoportok

Az egyes csoportokhoz való csatlakozási kérelem elfogadásának jogköre csak az adott csoport moderátorát illeti.

Csoporthoz való csatlakozás menete


 • A csoport vezetőjének (moderátorának) szükséges levelet írni a fajleírásban meglévő kritériumoknak megfelelően, a jelentkezéssel kapcsolatban.
 • A fórum megfelelő részén szükséges a kiválasztott csoportba jelentkezni a felvételt kérelmező karakterrel tagnak.
 • A csoporthoz való csatlakozás követelményeinek teljesítését követően, az érintett moderátor a csoportba jelentkezett karakter kérelmét elfogadja.


A csoportot vezető moderátor megvonhatja az adott csoportba való tartozás jogát.

Az egyes csoportokba tartozó karakterek rangjának változtatási kérelmét előzetes indoklással a moderátor az adminisztrátor felé a Staff belső fórumának megfelelő témája alatt teheti meg.

A moderátor jogköre eldönteni, hogy a csoportjába jelentkező karakter milyen rangon indulhat, de döntését kérés esetén szükséges megindokolnia a Staff belső fórumán az erre kijelölt témában az adminisztrátornak.


Játékos/Felhasználó/Regisztrált tag

Az a személy, aki egy vagy több karakterrel rendelkezik a fórumon.

Amennyiben nem rendelkeznek egyéb jogkörrel pl. adminisztrátori, moderátori - nem rendelkezhetnek más játékosokat érintő ügyekkel kapcsolatban.

Kötelessége a játék megkezdése előtt a karaktere adatlapjának kitöltése.

Egy felhasználó összesen 3 aktív karakterrel rendelkezhet.

Az a játékos, amelyik bármelyik ügyében több moderátort is végigjár célja elérésének érdekében, szankcionálható.


Olvasó

Minden olyan személy, mely nem rendelkezik játékos karakterrel, de a fórum életében szerepet vállal: hozzászólást ír az OOC fórumokhoz vagy/és/csak olvassa a fórumon szereplő szövegeket.

A netikett szabályai minden fórumozóra egyaránt érvényesek, így az olvasóra is.

Az olvasó függetlenül attól, hogy nem játszik a fórumon, elfogadja a fórum szabályzatát és felhasználási feltételeit.

A fórumon regisztráló olvasók adatlapján a foglalkozás rubrikában mindenképpen szerepelnie kell a következőnek: “Nem játszó fórumhasználó.”


Topikok

Az egyes topikokat mindenki saját felelősségére olvassa, használja.

Az egyes topikok hozzászólásával kapcsolatos hibák, problémák ügyében a kijelölt moderátorokat lehet megkeresni. Kivétel egyéb rendelkezés esetén.

Topikhoz kapcsolódó vitás ügyek rendezési menete


 • elsősorban a moderátorokat,
 • másodsorban a moderátorok vezetőjét,
 • harmadsorban az adminisztrátort lehet megkeresni. Kivétel egyéb rendelkezés esetén.


Az egyes topikok szabályzatba ütköző felhasználásáért a játékosok felelősségre vonhatóak.

Képek

Topikok, ahová engedélyezett a képek feltöltése:

 • Castlefolk-i Napilapban
 • Előtörténetekben


Maximális feltölthető képméret
Maximális szélesség 700 pixel, magassági korlátozás jelenleg nincs érvényben.

Clover TV
Maximálisan 300x300 pixeles képeket lehet beszúrni

Kivételt képeznek azon esetek, melyekben ettől eltérő rendelkezés van érvényben.

Pornográf tartalommal bíró képek feltöltésének vagy linkelésének korlátozásának jogát a mindenkori Staff bármely tagja birtokolja. Az ilyen esetek sose minősülnek vitás kérdésnek. Ha csak egy moderátor letilt a fórumról egy képet, az többet nem használható a fórumon.

Bármelyik játékos élhet azon jogával, hogy privát üzenetben kéri egy pornográf kép törlését a fórumról.

A fórum alkotói semminemű felelősséget nem vállalnak a fórumra feltöltött képeket és azok tulajdonosainak jogait illetően.

A fórum létrehozói nem kívánják ellenőrizni az egyes képekkel kapcsolatos törvényi jogokat.

A képekkel kapcsolatos vitás kérdésekben elsősorban az egyes fórumrészek moderátorához, vagy az egyes csoportok moderátorához, vagy annak hiányában az aktuális moderátorhoz lehet fordulni, és csak másodsorban azok vezetőihez.

A fórum IC területein szerepelő hozzászólásokba képeket beilleszteni szigorúan tilos. Kivételt képeznek ez alól azok a topiknyitó hozzászólások, melyek az egyes csoportok belső fórumain találhatóak, valamint a Kalandok topik alá tartozó mesék szintén topiknyitó hozzászólásai.

A "Vampire Fantasy" szabályzata alapján írta:
Drew Connelly
II. verzió
Vissza az elejére Go down
http://castlefolk.hungarianforum.com
 
Szabályzat
Vissza az elejére 
1 / 1 oldal
 Similar topics
-
» Képzések szabályzata

Permissions in this forum:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Castlefolk FRPG :: ÁLTALÁNOS DOLGOK :: SZABÁLYOK ÉS TUDNIVALÓK-
Ugrás: